hits
 • 13.02.2018 kl. 10:47

Kan vi holde kjeft om Abort nå?

I høst gikk jeg gjennom noe jeg aldri hadde sett for meg at jeg skulle gjøre. Mest fordi jeg naivt nok trodde at jeg ikke var i stand til det, men også fordi jeg på dette tidspunktet ikke så for meg at det var noe som kom til  å skje meg. Selvfølgelig. Dette sier vi alltid, også skjer det. 

I høst tok jeg abort. 

Jeg ble gravid, og jeg trodde ikke jeg kunne bli det. På denne tiden var livet mitt et endevendt kaos, og det kunne ikke vært et verre tidspunkt for at dette skulle skje. Jeg har tenkt mye frem og tilbake på om jeg skulle skrive om dette eller ikke, men jeg velger å gjøre det fordi jeg har hatt så mange tanker rundt det. Det har også vært mye i ettertid jeg ikke så for meg at jeg skulle slite med på grunn av det, som også gjør at jeg nå befinner meg i en situasjon villig til å prate høyt om det. I Norge er vi veldig heldige og har et ganske godt støtteapparat for dette, man får god veiledning og oppfølging. I norge har vi rett til å ta abort, denne retten finnes ikke alle steder i verden. Tenk dere det, det er ulovlig å avbryte svangerskap på Malta, i Irland kan man bare gjennomføre dette dersom moren er i livstruende fare. Selv ikke voldtekt er god nok grunn til å kunne få gjennomført en abort. Jeg merker at bare det gjør at blodet bruser inni meg. 

Selv nå i 2018 er det fortsatt flere konservative motstandere til Abort, i Norge også. Jeg hadde tidligere skrevet et innlegg hvor det var noen som anså meg som en barnemorder fordi jeg valgte å ta abort i høst. Og for meg så handler det om så veldig mye mer enn det. 

For meg handler det om å sette et liv til verden som kanskje ikke får de ressursene som kreves for å ha en trygg og stabil oppvekst, det handler om at et menneske skal føle seg velkommen og ivaretatt på best mulig måte. Jeg mener ikke at man noen gang egentlig er klar for å få barn. Men det finnes bedre tidspunkter enn akkurat der jeg var i fjor høst. Veldig mange sitter på sin pidestall og krever at dersom man har hatt ubeskyttet sex og havnet i den situasjonen så bør man standhaftig stå inne for det og kjøre løpet helt ut. Fordi det ordner seg alltid, og det er klart at man finner sine løsninger. Men for meg så var ikke dette aktuelt. 

Jeg har opplevd å bli satt til verden og ikke blitt sett som jeg burde, jeg har hatt en utrolig vanskelig og traumatiserende oppvekst som jeg ikke unner noen. Det er en del ting jeg er nødt til å jobbe med selv før jeg anser meg som "klar" for å skulle bli mor. Den dagen vil komme, bare ikke enda.

Jeg kan bare ikke forstå hvorfor denne retten skal diskuteres, hvorfor er det fortsatt et faktum? Hvorfor skal vi sitte å vurdere om kvinner skal få eie retten over sin egen kropp eller ikke? Jeg kunne ikke tenkt meg noe mer hjerteskjerende enn å bli tvunget til å sette et barn til verden jeg visste jeg ikke var i stand til å ta vare på. Det som også plager meg er at det å ta abort blir sett på som en enkel greie, det er et kjapt inngrep. Ferdig med saken, ute av verden. 

Jeg hadde ikke denne oppfatningen i det hele tatt, for det første så hadde jeg bare noen dager på meg til å finne ut av hva jeg skulle gjøre, og både gjennomførelsen av det og tiden etterpå er noe av det mest turbulente jeg har vært med på rent emosjonelt. Det er ikke ENKELT. Det er ikke BARE å gjøre det, jeg trodde jeg hadde sett for meg den situasjonen så mange ganger at jeg var i stand til å takle det uten problem når det først kom til stykket. Men jeg tok så jævlig feil, fordi når det først skjer så er det så mye som går gjennom kroppen, så mange følelser. Selvom jeg sitter og er klar på at dette var det riktige å gjøre for min del så ble det ikke noe enklere av den grunn, det er og forblir en av de vanskeligste tingene jeg har gjort i livet. Og jeg har lovet meg selv at jeg kommer aldri til å gjøre det igjen. 

Tiden etterpå er også vanskelig, det å se andre barn er vondt, og se venner og bekjente bli gravide og vente barn er vondt, det er vondt å gå i gjennom barneavdelingen i klesbutikker, det stikker i hjertet hver gang jeg ser små barnesokker og sko. Det sitter fast i meg enda, sammen med flere ting.

Men jeg angrer ikke.

Fordi jeg vet hvordan det føles å ikke være ønsket, jeg vet hvordan omsorgssvikt tærer på en, jeg vet hvor verdifull en god oppvekst er for et menneske.

Det er klart at man bør ta ansvar for sine handlinger, og det mener jeg at jeg gjorde. Jeg tok et ansvar ved å ikke sette et liv til verden, og det var vanskelig. 

Kvinner bør få holde på denne retten, vi har allerede så mange barn og unge som trenger fosterhjem og som sliter fordi det er så ufattelig mange foreldre der ute som absolutt ikke egner seg til rollen. Det er alt for mange som ikke burde fått gleden av å få et barn, det er så alt for mange som misbruker denne gaven.

Victoria Larsen

13.02.2018 kl. 15:35
Det valget må man ta og det syntes jeg virkelig andre burde respektere! Godt du sier i fra!
 • Iris Anti

  Hei! Jeg er Iris, 23 år gammel og full av tanker. Livet er vanskelig til tider, og jeg legger ikke skjul på utfordringene det bærer med seg. Jeg synes åpenhet er viktig, og jeg vil dele for å bekjempe stigma. Videre er bloggen også et fristed for meg å dele tankene jeg har, men også det fine med at alt blir bedre. Håper du vil følge meg!


  KONTAKT


  irisanti@icloud.com

  Søk

  Bla i bloggen


  Bloggdesign

  Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no